Toimitsija tehtävissä

19.04.2015

Kirjoittelin viime kesänä tänne vähän tarinoita kolmenkymmenen valmennusvuoden ajalta. Väki tuntui tykkäävän ja joku toivoi jopa lisää. Ehdin jo aloittaakin, kunnes tuli uusi kirjaprojekti, joka vei kaiken kirjoitusajan. Mutta jos playoff-kevään kunniaksi nyt vähän taas muistelisi. Vaihdan kuitenkin tarkastelukulmaa ja kerron muutamia muistoja toimitsijapöydän takaa. Sieltäkin on tullut observoitua peli jos toinenkin.

Sain ensimmäistä kertaa pestin Pyrinnön naisten SM-sarjaotteluiden kuuluttajaksi vuonna 1984. En ollut siis vielä ehtinyt täyttää viittätoista vuotta ja äänenmurroskin oli vielä vaiheessa. Pahoittelut siis kaikille, jotka tuolloin kuuloetäisyydellä istuivat. Ensimmäiset kuuluttamani ottelut Pyrintö pelasi Tampereen unkarilaisen ystävyyskaupungin Miskolcin joukkuetta vastaan, joten oman haasteensa toivat myös unkarilaiset nimet. Englannin kielen käyttöä sen sijaan ei kauheasti tarvinnut jännittää, ei sitä vastustajista oikeasti ymmärtänyt kukaan.

Syksyllä Pyrinnön vieraaksi Pyynikille saapui kivikova neuvostoliittolaisryhmä TTT Riga. Olin opiskellut koulussa puolitoista vuotta venäjää ja opetellut lisäksi muutaman fraasin kaiken varalta. Ottelu televisioitiin ja kuulutukseni kuuluivat myös lähetykseen niin hyvin että selostaja Voitto Liukkonen viittasikin niihin pari kertaa selostuksessaan. Se vähän jännitti nuorta koulupoikaa. Lisätyötä ottelussa teetti se, että hallin pelikello ei toiminut, joten ottelu pelattiin käsiajanoton varassa ja jäljellä olevaa peliaikaa piti kuulutella aika usein. Onneksi ilmaisu "ei toimi" kuului sattuneesta syystä ihan venäjän perusopintoihin (#jonneteimuista-selvitys tähän: Yleisen stereotypian mukaan Neuvostoliitossa ei osattu valmistaa mitään mikä toimisi), joten sen asian selittäminen oli suhteellisen helppoa. Ottelu päättyi vieraiden voittoon 47-101, eli lukusanojakin oli ehditty opiskella tarpeeksi pitkälle.

Riikalaisten tunnetuin pelaaja oli 216-senttinen sentteri Uljana Semjonova. Joukkueen pelisysteemi oli tuolloisella 45 sekunnin hyökkäysajalla varsin yksinkertainen, riistosta ja levypallosta lähti aina harppuunanopea, joita neljä muuta pelaajaa juoksivat murhaavalla teholla. Jos ei nopeaa saatu, koutsi antoi merkin, Semjonova odotettiin mukaan ja pallo pelattiin hänelle korin alle.

Semjonova oli vaikuttava ilmestys. Sain huomata sen ihan konkreettisesti kun ottelun jälkeen ajatuksissani nousin ylös ja olin lähdössä hallista kun törmäsin suoraan takanani seisseeseen, pukuhuoneeseen matkalla olleeseen Semjonovaan. Kumpaakaan ei sattunut eikä Uljana suuttunut.

20 vuotta myöhemmin tapasin Semjonovan uudestaan. Pelasimme Panttereiden kanssa Baltian liigaa ja hän oli tuon liigan toinen varapresidentti. Toinen oli oma seurapomomme Kari Rinta. Vähän siinä kävi mielessä, että mahtoiko olla totta, että Semjonovalle oli tosiaan aikoinaan tarjottu huomattavia summia esiintymisestä James Bond-elokuvassa. Ja kumpikohan ainakaan Suomessa olisi ollut uskottavampi Bond-leffan pahis, aina ystävällinen Uljana Semjonova vai mielipiteitä voimakkaasti jakanut Kari Rinta?

Koska toimitsijoista on aina pulaa, opettelin myös muita hommia. Markku Perttu, Antero Leino ja Outi Keski-Saari kouluttivat minua moninaisiin toimitsijatehtäviin. Niistä yksi on jäänyt koripallon historiaan. Pidin tilastoa kun Garcia Hopkins otti yhdessä ottelussa 42 levypalloa, mikä on edelleen liigan ennätys ja tulee todennäköisesti ikuisesti sellaisena pysymään. Toki silloin laskettiin levypalloiksi myös torjunnat, mutta ei niitä joukossa niin montaa ollut. Ihan validi tilasto ja olivathan Hopkinsin giganttiset levypallomäärät tuohon aikaan erityisessä seurannassakin, koska jotkut eivät uskoneet niitä todeksi. Muutama katsoja piti jopa omaa kirjanpitoa ja heille piti sitten selittää että myös tip-inistä saa levypallon jne.

Ennätysjahti saavutti jopa sellaiset mittasuhteet, että kun Hopkins pääsi ottelussa yksin läpi, hän heitti ensin pallon itselleen levyyn. Kun tuomari oikeutetusti vihelsi tilanteesta kaksoiskuljetuksen ja hylkäsi syntyneen korin, Garcia perusteli sujuvalla suomenkielellä: "Mutta kun minä yritin saada levypallon."

Jotkut tapahtumat kuuluttajana tai muissa toimitsijatehtävissä ovat jääneet mieleen erityisesti ja niistä kaksi on yli muiden: Pyrinnön naisten toistaiseksi viimeinen Suomen mestaruus kotikentällä vuonna 1986 (jolloin pöydän takana sai oikeasti jännittää tuloksen lisäksi sitä, kestääkö joukkueenjohtaja Teuvo Tuominen tiukan ottelun loppuun asti hengissä) ja miesten maaottelut Pyynikillä 2000-luvun alkuvuosina. Erityisesti se turnaus, jossa pelasivat Suomen ja Viron lisäksi Venäjä ja Saksa. Saksaa valmensi tuolloin muuan herr Dettmann ja maa oli puolustava MM-pronssimitalisti. Tupa oli joka ilta täynnä ja lappu lätkäistiin luukulle aina vähintään tuntia ennen otteluiden alkua. Siirtymisestä isompaankin halliin oli puhetta, mutta näin ei tehty. Kuten Kössi Raja-aho osuvasti kiteytti: "Mäkin olen aina haaveillut että pääsisi katsomaan Bruce Springsteeniä Tampereen YO-talolle."

Dettmannin apuvalmentajana toimi NBA-legenda Rolando Blackman. Sekä Saksan suunnalta että muutenkin tuli sellaista viestiä, että nyt on niin kova äijä talossa että kannattaisi varmaan jonkinlaista pientä extraa laittaa myös hänen esittelyynsä. Niinpä taisin käyttää Blackmanin esittelyyn varmaan enemmän aikaa kuin pelaavien joukkueiden yhteensä. Mutta onhan mies legenda. Ja samalla piti yrittää koota itseään ja pidätellä naurua kun täpötäydestä katsomosta yritti löytää itselleen paikkaa useampikin näkyvä tamperelaisvaikuttaja, kuten Kalervo Kummola. Jokainen löysi vuorollaan saman tyhjän paikan keskikatsomosta - sen josta puuttui tuolloin tuoli. Kun herrat sitten kysyivät vieressä istuneelta Aamulehden päätoimittajalta Jorma Pokkiselta kuinka kauan tuoli on paikalta puuttunut, Pokkinen vastasi: "No on se nyt ainakin neljä vuotta." Viikkoa myöhemmin paikalle oli ilmestynyt ehjä tuoli.

Ilmeisesti MC-hommat noissa matseissa sujuivat kohtuullisen hyvin, koska sain niiden myötä pestin useampaankin liiton järjestämään tapahtumaan. Legendaarisessa Nordenskiöldinkadun hallissa on hieno vetää, ja tosiaan muutamia miesten maaotteluita ja Suomen cup-lopputurnauksia olen saanut siellä huudattaa. Myös sen naisten ottelun, jossa vastakkain olivat Pantterit ja Peli-Karhut, eli valmentajaveljekset Seppo ja Mikko Kurki. Viimeistään nyt tiedän, mitä urheilussa voi tarkoittaa vastustajan psyykkaus.

Takavuosien suorituksia Delfin Basket-finaaleissa en tässä yhteydessä muistele, voi olla parempi. Ei tarvitse merkitä blogia K18-varoituksella ja muutenkin ihmisillä säilyy edes jonkinlainen usko puhtaaseen urheiluun. Mutta muutaman kerran olemme joutuneet Sopasen Miikan kanssa ottamaan lennosta homman haltuun kun pöydän takana ei ole ollut kuuluttajaa eikä äänentoistolaitteista ole muutenkaan kuulunut kuin mursun mylvintää. Ja ainakin hauskaa on yleensä ollut, ainakin meillä. Eikä siitä sen enempää.

Teksti venyy taas kerran, mutta jos nyt yhden tarinan vielä kertoisi. Olin toimitsijana myös siinä legendaarisessa miesten SM-sarjaottelussa, jonka Pyrintö pelasi valkoisissa t-paidoissa. Vedin jo tuohon aikaan joukkueelle harjoituksia muutaman kerran viikossa, mutta en vielä ollut virallisesti joukkueen valmentaja. En siis kirveelläkään muista mitä tehtävää hoidin, mutta joka suuntaan siinä sekavaa tilannetta yritin selvitellä. Joka tapauksessa fakta oli se, että Pyrinnöllä oli tuolla kaudella vain punaiset pelipaidat. Kaikki muut ottelut saatiin pelattua niillä, mutta Honka tuli kerran Pyynikille vain punaiset paidat mukanaan. Koska sääntöjen mukaan kotijoukkue vaihtaa peliasunsa värin tarvittaessa, tilanne oli ongelmallinen. Kompromissina joukkue veti lopulta ylleen valkoiset treenipaidat, sellaiset jotka kultakin sattui löytymää, eli kaikilla siis erilaiset. Häpeän määrää joukkueen kehonkielessä ottelun alkaessa on vaikea sanoin kuvailla ja tuomari Ilkka Weijokin totesi toimitsijapöydän edessä että: "Pikkuisen on vaikea tässä itseään psyykata siihen että kohta alkaa SM-sarjan koripallo-ottelu."

Hyvä ottelu nähtiinkin, Pyrintö pelasi yhden kauden parhaista peleistään ja taipui Hongan tähtisikermälle vasta kahden jatkoajan jälkeen. Silti tunnelma kopissa oli ottelun jälkeen sellainen, että pelaajat suunnittelivat jäädyttävänsä pelipaitojensa lisäksi uransa - vetävänsä valkoiset paidat hallin kattoon ja lopettavansa. Kukaan ei lopulta näin tehnyt, mutta Ray Ailus pakkasi kamansa ja muutti Helsinkiin. Reiska valmentaa tätä nykyä hyvällä menestyksellä Ruotsissa ja Pyrinnössäkin touhu on "hieman" tuosta ensimmäisestä pääsarjakaudesta kehittynyt.

Toimitsijat ovat hoitaneet hommansa hyvin silloin, kun kukaan ei heitä huomaa. Pöydän takaa löytyy yleensä monta näkymätöntä puurtajaa, joiden merkitys ottelun sujuvuudelle on kuitenkin ratkaisevan tärkeä. Sen muistan, että pitkään yhdessä työskennelleissä toimitsijaporukoissa on lähes aina erittäin hyvä henki. Voin suositella kokeilemaan. Niin on ollut sekä Tampereella että muualla. Myös Forssassa, jonka vanhalla Urheilutalolla ei ollut toimivaa summeria, vaan tilanteissa joissa summeria tarvittiin, ammuttiin starttipistoolilla. Mutta hommat hoidettiin ja tilastoja pidettiin jopa seuran valmentajien joukkueen, Koripoikamiesten matseissa. Niemisen Timppa keräsi kerran yhdessä ottelussa pisteiden ja levypallojen lisäksi 13 T-merkintää. Väki ihmetteli mitä oli tapahtunut, eihän Timo ollut torjunut ottelussa yhtään heittoa eikä saanut yhtään teknillistä virhettä. Tilastonpitäjän (joka en siis ollut minä) piti selittää asia.

Tässä tapauksessa T oli ollut tyrmäys.

 

04.03.2017Hyhkyssä, 20 vuotta myöhemmin
27.02.2017Shokkipaljastus Bratislavasta
23.02.2017Mainemittari ja minä
20.02.2017Valtuusto ei korota omia palkkioitaan
15.02.2017Mikä on Uusi Kokoomus?
08.02.2017Kuusi päivää historiassa
30.01.2017Kuntavaaliehdokas 2017
29.12.2016MMXVI
19.12.2016Ipe kiittää
09.11.2016Hittireality: Kansakunnalle presidentti
18.10.2016Kun Opetushallitus koko Suomen tuhosi
30.09.2016Nokian Palloiluhallista Nokian Palloiluhalliin
26.09.2016Yhteenveto: Miksi kannatan ratikan rakentamista
22.08.2016Kisat ohi, etiäppäin
06.08.2016Meistä tuli...me
14.07.2016Mostar ja vihan hedelmät
27.06.2016Kysymyksiä ja vastauksia 27.6.2016
06.06.2016Siksi Elina
01.06.2016Puhe yhdeksäsluokkalaisille 1.6.2016
31.03.2016Vanha virastomestari muistelee
22.03.2016Terrorismia vai toisiamme vastaan?
21.02.2016Vastine Aamulehden yleisönosastokirjoitukseen
18.02.2016Sinä päivänä tein kaiken oikein - ja pieleen meni
31.12.2015Vuosikatsaus 2015
05.12.2015Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!
23.10.2015Puoli miljoonaa turvapaikanhakijoiden liikuntaan
28.09.2015Älkää viekö minulta isänmaatani
22.08.2015Kansa valitsee pormestarin jo nyt
27.07.2015Ei vain koulua varten
27.06.2015Nurmikon leikkuu voi opettaa nämä 8 asiaa - katso!
29.05.2015Kyllä sinä kelpaat
27.05.2015Vihan kieli
03.05.2015Minun Suomeni ei ole minun
27.04.2015Pari sanaa Pyrinnön naisten kaudesta
19.04.2015Toimitsija tehtävissä
08.04.2015Miksi 101?
28.03.2015Vaalikone 2.0.
16.03.2015Tampereen Hämeenkatu
23.02.2015Kiitos, Seppo Sonkeri
16.02.2015Vaalikone
16.01.2015Rauha teidän muistollenne
09.01.2015Katsaus kuraattorin kyyneliin
23.12.2014Vuosi 2014 - Robin Sharman kanssa jänismetsällä
15.10.2014Viski ja minä
19.09.2014Päivänavaus 19.9.2014
05.09.2014Deja vu? Bilbao 2014
23.07.2014Olen niin vanha että...
17.07.2014Valmentajalupaus
11.06.2014Kysymyksiä ja vastauksia
30.05.2014Kevätjuhlapuhe 30.5.2014
26.05.2014Kauas on joskus pitkä matka
07.05.2014What I didn't learn in Mwanza
27.04.2014Ei-ihan-pienissä häissä
26.04.2014Kuraattorin kyyneleet
19.04.2014Tervehdys Mwanzasta
27.03.2014Hyvä kansanedustaja
25.03.2014Me ei olla enää me?
25.03.2014Mwanzaan!
20.02.2014Tahdon 2014
17.02.2014Puheenvuoro valtuustossa 17.2.2014
27.01.2014Poliittinen tilannekatsaus
07.01.2014Tarina nimeltä urheilu
23.12.2013Kiitos 2013
07.12.2013Me kännissä maailma parannetaan?
02.12.2013Työrauha opettajille - nyt.
14.11.2013Mitä ajattelin tällä viikolla?
12.11.2013Valtuustohommia 11.11.
28.10.2013Tappiosta toiseen
06.10.2013Pyrinnön naiset pitkällä matkalla
17.09.2013Älämölökulttuuri
10.09.2013Susijengi
08.09.2013Miten kaupungin tulisi tukea urheiluseuroja?
02.09.2013Meidän tavasta
11.08.2013Syksyn myötä kohti uutta kevättä?
12.07.2013Noitavainojen aika on ohi?
20.06.2013Alkukesän ajatelmia
31.05.2013Vivat, crescat, floreat: Lyceum Classicum Tamperense
21.05.2013Tapahtumien Tampere
05.05.2013"Mun mielestä tää on aika hieno laji." (Timo Silakka)
01.05.2013Työn juhlaa?
22.04.2013Koulu, moraali ja maalaisjärki
29.03.2013Koulujen piinaviikot? Opetussuunnitelmatyö alkaa taas.
22.03.2013Kysymyksiä ja vastauksia
21.03.20132,4 miljoonan euron päätökset
01.03.2013Näsilinnan peruskorjaus etenee
26.02.2013Osa jotain itseään suurempaa
21.02.2013Sivistystä ja elämänlaatua myös 2013-
27.01.2013Educare necesse est
19.01.2013Joukkueurheilun opetuksia
05.01.2013Blogit toistaiseksi täällä
05.01.2013Omista ja naapurin tuloista (Blogi 5.1.2013)
23.12.2012...ja ihmisillä hyvä tahto (Blogi 23.12.2012)
22.12.2012Rasismiblogi
21.12.2012Työrauha opettajille-blogi
19.12.2012Vaaliblogi
03.12.2012Blogi 3.12.2012
02.12.2012Harrastava Tampere-vaaliblogi
16.10.2012Ennakkoäänestys alkaa
16.10.2012Tapahtumakalenteri jälleen muuttunut
10.10.2012Tapahtumakalenteri päivitetty

Näytä lisää »