Mostar ja vihan hedelmät

14.07.2016

Vaimo kävi keväällä isänsä kanssa Krakovassa. Kun tuohon hienoon kaupunkiin matkustaa, asiaan kuuluu luonnollisesti tehdä retki myös läheiseen Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriin. Appiukolle vierailu oli ensimmäinen, vaimolle toinen.

Paikka on toki pysäyttävä ja ajatuksia herättävä jo itsessään, mutta erityisen paljon ajatuksia oli tällä kertaa kuulemma herättänyt se, että palatessaan Krakovaan kaksikko näki ensimmäisenä – mitäpä muutakaan kuin uusnatsien mielenosoituksen.

Netissä lukee toki, että holokaustia ei koskaan tapahtunut. Moni uusnatsikin on asian sieltä lukenut. Tosiasia on kuitenkin, että holokausti ja juutalaiskysymyksen ns. lopullinen ratkaisu on historian parhaiten dokumentoituja tapahtumia ja todistusaineisto siitä kiistatonta kun asiaan yhtään vaivautuu perehtymään. Kuuden miljoonan ihmisen joukkomurhan museona seisoo Oswiecimin kylässä Krakovan lähellä entinen Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleiri. Muistona asioista, joiden ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. Jotta ne eivät enää koskaan tapahtuisi uudestaan.

Vähän samanlainen fiilis kuin vaimollani Krakovassa oli itselläni, kun viime viikolla palasin retkeltä Bosnia-Hertsegovinan Mostariin ja erehdyin avaamaan puhelimen netin. Ok, itsepä olen valinnut feediini kaikki mahdolliset Kännissä ja läpällä-, Ääntä, perkele- , Uuninpankkopoika Sakari Timonen- ja Aito avioliitto –väen julkiset aivopierut –yhteisöt, mutta eivätpä ne mihinkään katoaisi, vaikka niitä seuraamatta jättäisinkin. Ja vielä vähemmän katoaisi se rasistinen, homofobinen, pseudonationalistinen tai silkasta vihasta kumpuava öyhötys, josta kyseiset yhteisöt kumpuavat. Silti: Miten joku VOI toivoa Suomeenkin sitä samaa, minkä seurauksia juuri olin ollut todistamassa? 

Mostar on siis kaupunki, jossa ehkä kaikkein konkreettisimmin näkyy se, mitä tapahtui entisen Jugoslavian alueella nimeltä Bosnia vuosina 1991-95. Tuo sekava tapahtumavyyhti johti siihen, että kansallisuudet taistelivat toisiaan vastaan, uskonnolliset ryhmät taistelivat toisiaan vastaan, toimeenpantiin etnisiä puhdistuksia ja lisäksi Jugoslavian sodissa kauhua ja pelkoa lietsoivat omankäden oikeutta toteuttaneet ns. puolisotilaalliset joukot.

Olipa siis kerran maa, jossa yhdellä jos toisellakin oli unelma vahvasta yhtenäisestä kansakunnasta joka kukistaisi muut kansallisuudet ja etniset ryhmät. Sitä unelmaa oltiin valmiit puolustamaan vaikka sodalla. Neljä vuotta sodittiin, kaikki kaikkia vastaan, välillä kroaatit ja muslimit yhdessä serbejä vastaan, välillä serbit ja muslimit yhdessä kroaatteja vastaan ja välillä kaikki yhdessä muslimeja vastaan. Mostarissa rintamalinja kulki kaupungin pääkadulla – sen jälkeen kun kaupunkia piirittäneet serbit oli ensin ajettu kauemmas, kroaatit ja bosniakit sotivat kaupungissa keskenään.

Miten kävi? Maa on raunioina ja osa rakennuksista on päätetty tarkoituksella jättää sellaiseen kuntoon kuin missä ne sodan jäljiltä ovat, muistomerkeiksi asioista joiden ei olisi koskaan tarvinnut tapahtua. Toisen puolen maata muodostaa nyt Bosnia-Hertsegovinan federaatio, toisen puolen serbitasavalta ja näiden välinen raja on voimakkaasti miinoitettu. Työttömyysprosentti on hieman yli 40, nuorilla aikuisilla huomattavasti korkeampi. Maa tarvitsisi ulkomaisia investointeja, mutta epävakaa ja arvaamaton sisäinen tilanne ei niitä suoranaisesti houkuttele. Sodassa tuhoutunut infrastruktuuri pitää huolen lopusta, tulonlähteet teollisuudesta turismiin kärsivät 20 vuoden takaisista tapahtumista edelleen ratkaisevasti.

Koska kukaan ei oikein luota keneenkään ja kaikkien ryhmien ääntä on kuultava päätöksenteossa, hallinto nielee yli 60% valtion budjetista. Kansanedustajia on noin 700, ministereitä 140 ja presidenttejä 3. Kaikilla kansallisuuksilla on päätöksiin veto-oikeus.

Euroopan Unioni nähdään mahdollisuutena ja jäsenyyden eteen onkin kyetty jonkin verran uudistuksia tekemään. Sodan aikaisia johtajia etsittiin pitkään tuomiolle, mutta kun heidän löytymisensä asetettiin EU-jäsenyyden ehdoksi, yllättävän moni löytyi kotoaan. Pienen maan ainoaksi mahdollisuudeksi selviytyä lasketaan joka tapauksessa yhteistyö muun Euroopan kanssa.

Tuttua? Kiihkonationalismi? Rasismi? Pyrkimykset sekoittaa valtauskontoa politiikkaan? Ei-toivottujen väestönosien puhdistaminen? Oman käden oikeus voimankäyttöön? Sisällissota ratkaisuna?

Suomella on oma historiansa, johon olennaisena osana kuuluvat vuoden 1918 tapahtumat. Verinen sisällissota ja siihen välillisesti liittynyt terrori sekä sodan jälkeiset, surkeat vankileirit joissa lopulta kuoli enemmän ihmisiä kuin itse sodassa. Vuoteen 1939 mennessä kansakunta kuitenkin kykeni yhdistämään voimansa ja puolustautumaan itänaapurimme massiivista sotilaallista offensiivia vastaan. Kykeneekö enää? Miten yhtenäiseltä kansakunnalta ulospäin vaikutamme kun näennäisiä vihollisia ovat milloin ne ihmiset jotka ovat syntyessään saaneet eri määrän pigmenttiä kuin valtaväestö, milloin ihmiset joiden seksuaalinen suuntautuminen ei ole sama kuin omamme, milloin Punainen Risti, milloin Yleisradio, milloin EU, milloin ihmiset jotka kieltäytyvät tuomitsemasta ja vihaamasta muita ihmisiä em. ominaisuuksien perusteella – ja maan ylintä poliittista päätöksentekovaltaa käyttävistä hallintoelimistä löytyy poliitikkoja, jotka tietoisesti näitä vastakkainasetteluja ruokkivat? Informaatiosota, Venäjä, anyone?

Euroopan Unionin alueella ei ole sen olemassaoloaikana käyty yhtään sotaa. Hyvä saavutus Euroopassa, jonka historia on valitettavan sotaisa. Mutta naapurissa, Jugoslaviassa käytiin. Monta. Bosniassa sota oli aiemmin lyhyesti kuvatuista syistä erityisen verinen.

Yksi asia yhdistää niin Suomen sisällissotaa, holokaustia kuin Bosnian sotaakin: Niiden ei olisi tarvinnut tapahtua. Vihalla ei koskaan saavuteta mitään hyvää, vain lisää vihaa. Katkeruutta. Kostoa.

Kiihkonationalismi ei ole koskaan johtanut mihinkään hyvään. Etniset puhdistukset eivät ole koskaan johtaneet mihinkään hyvään. Uskonnon sotkeminen politiikkaan…tiedämme kyllä. Herrakansoja tai –rotuja ei ole. Yhtenäiskulttuuri kuuluu keskiajalle. Vähemmistöt ovat rikkaus.

Balkanin kiertueella tuli pitkästä aikaa seistyä myös rajatarkastuksissa ja vaihdettua rahaa. En todellakaan kaipaa kyseisiä rituaaleja takaisin Euroopan sisärajoille. Jos jotain Balkanilta kaipaan, niin paitsi ihmisten ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta, myös sitä uskoa yhteistyön ja nimenomaan EU:n mahdollisuuksiin kuin sieltä tällä hetkellä löytyy. Entinen Jugoslavian Tasavalta Makedonia mainostaa edelleen joka paikassa itseään houkuttelevana investointikohteena ja tuo esiin vetovoimatekijöitään, joilla pääomia houkutellaan. Täällä se innostuneisuus, joka vielä 90-luvulla vallitsi, on kadonnut johonkin.

Miltä Suomi näyttää tällä hetkellä ulospäin? Miksi se on Makedonia, joka mainostaa olevansa ”New Business Heaven in Europe” eikä me? Edelleen uskon ja toivon että suurinta meteliä pitää edelleen suhteellisen pieni joukko ihmisiä, rasistinen ja homofobinen mölymystö. Olen myös ihan varma siitä, että suurin osa Suomen kansasta tuntee historiaa sen verran, että tietää mitkä menneistä tapahtumista olisivat saaneet jäädä tapahtumatta ja mitä jälkipolvet niistä voivat oppia.

Huumorintaju on aina suhteellinen asia. Itselläni se on luultavasti niin rajoittunut, että en osaa pitää puheita sisällissodasta, etnisistä puhdistuksista, vähemmistöjen oikeuksien rajoittamisesta tai oman käden oikeuden laillistamisesta ihan pelkkänä hupsutteluna.

Vihapuhe ja joka suunnasta pursuava törky on kaiken lisäksi jumalattoman kuluttavaa. Onneksi se on vähitellen alkanut kuluttaa jo sen suurimpia tuottajiakin siinä määrin, että osallistujamäärät erilaisissa tapahtumissa ovat kääntyneet jyrkkään laskuun. Ehkä juuri se tuntuu huolettavankin niitä poliitikkoja, joiden kannatus ja sen tuoma asema, huomattava palkka ja puolueen tai säätiön kassaan kilahtava rahamäärä ovat siitä riippuvaisia. Ehkä kuitenkin kannattaisi vähitellen kehitellä jo muitakin teemoja.

Yhdestä asiasta nimittäin olen täysin vakuuttunut: Ihan niin kuin Britannian EU-äänestyksessä, myös meillä Suomessa nuoret tietävät kyllä missä mennään. Heidän suhtautumisensa erilaisuuteen, kansainvälisyyteen ja moniin muihinkin arvoihin, kyky luottaa itseensä, yhteistyön voimaan ja nähdä mahdollisuuksien sijaan uhkia näkyy tälläkin hetkellä monella elämänalueella urheilusta yrityselämään. Tulevaisuus on heidän – ja mieluiten menisin itsekin jo kohti sitä tulevaisuutta. Menneisyys on niin nähty.

”Reppanat täyttää päivät nettivihalla

Pidän sateenkaaribailut mun takapihalla

Ei kenenkään onni oo multa pois

Vaikken ite siinä tunnelissa operois” (Atomirotta)

04.03.2017Hyhkyssä, 20 vuotta myöhemmin
27.02.2017Shokkipaljastus Bratislavasta
23.02.2017Mainemittari ja minä
20.02.2017Valtuusto ei korota omia palkkioitaan
15.02.2017Mikä on Uusi Kokoomus?
08.02.2017Kuusi päivää historiassa
30.01.2017Kuntavaaliehdokas 2017
29.12.2016MMXVI
19.12.2016Ipe kiittää
09.11.2016Hittireality: Kansakunnalle presidentti
18.10.2016Kun Opetushallitus koko Suomen tuhosi
30.09.2016Nokian Palloiluhallista Nokian Palloiluhalliin
26.09.2016Yhteenveto: Miksi kannatan ratikan rakentamista
22.08.2016Kisat ohi, etiäppäin
06.08.2016Meistä tuli...me
14.07.2016Mostar ja vihan hedelmät
27.06.2016Kysymyksiä ja vastauksia 27.6.2016
06.06.2016Siksi Elina
01.06.2016Puhe yhdeksäsluokkalaisille 1.6.2016
31.03.2016Vanha virastomestari muistelee
22.03.2016Terrorismia vai toisiamme vastaan?
21.02.2016Vastine Aamulehden yleisönosastokirjoitukseen
18.02.2016Sinä päivänä tein kaiken oikein - ja pieleen meni
31.12.2015Vuosikatsaus 2015
05.12.2015Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi!
23.10.2015Puoli miljoonaa turvapaikanhakijoiden liikuntaan
28.09.2015Älkää viekö minulta isänmaatani
22.08.2015Kansa valitsee pormestarin jo nyt
27.07.2015Ei vain koulua varten
27.06.2015Nurmikon leikkuu voi opettaa nämä 8 asiaa - katso!
29.05.2015Kyllä sinä kelpaat
27.05.2015Vihan kieli
03.05.2015Minun Suomeni ei ole minun
27.04.2015Pari sanaa Pyrinnön naisten kaudesta
19.04.2015Toimitsija tehtävissä
08.04.2015Miksi 101?
28.03.2015Vaalikone 2.0.
16.03.2015Tampereen Hämeenkatu
23.02.2015Kiitos, Seppo Sonkeri
16.02.2015Vaalikone
16.01.2015Rauha teidän muistollenne
09.01.2015Katsaus kuraattorin kyyneliin
23.12.2014Vuosi 2014 - Robin Sharman kanssa jänismetsällä
15.10.2014Viski ja minä
19.09.2014Päivänavaus 19.9.2014
05.09.2014Deja vu? Bilbao 2014
23.07.2014Olen niin vanha että...
17.07.2014Valmentajalupaus
11.06.2014Kysymyksiä ja vastauksia
30.05.2014Kevätjuhlapuhe 30.5.2014
26.05.2014Kauas on joskus pitkä matka
07.05.2014What I didn't learn in Mwanza
27.04.2014Ei-ihan-pienissä häissä
26.04.2014Kuraattorin kyyneleet
19.04.2014Tervehdys Mwanzasta
27.03.2014Hyvä kansanedustaja
25.03.2014Me ei olla enää me?
25.03.2014Mwanzaan!
20.02.2014Tahdon 2014
17.02.2014Puheenvuoro valtuustossa 17.2.2014
27.01.2014Poliittinen tilannekatsaus
07.01.2014Tarina nimeltä urheilu
23.12.2013Kiitos 2013
07.12.2013Me kännissä maailma parannetaan?
02.12.2013Työrauha opettajille - nyt.
14.11.2013Mitä ajattelin tällä viikolla?
12.11.2013Valtuustohommia 11.11.
28.10.2013Tappiosta toiseen
06.10.2013Pyrinnön naiset pitkällä matkalla
17.09.2013Älämölökulttuuri
10.09.2013Susijengi
08.09.2013Miten kaupungin tulisi tukea urheiluseuroja?
02.09.2013Meidän tavasta
11.08.2013Syksyn myötä kohti uutta kevättä?
12.07.2013Noitavainojen aika on ohi?
20.06.2013Alkukesän ajatelmia
31.05.2013Vivat, crescat, floreat: Lyceum Classicum Tamperense
21.05.2013Tapahtumien Tampere
05.05.2013"Mun mielestä tää on aika hieno laji." (Timo Silakka)
01.05.2013Työn juhlaa?
22.04.2013Koulu, moraali ja maalaisjärki
29.03.2013Koulujen piinaviikot? Opetussuunnitelmatyö alkaa taas.
22.03.2013Kysymyksiä ja vastauksia
21.03.20132,4 miljoonan euron päätökset
01.03.2013Näsilinnan peruskorjaus etenee
26.02.2013Osa jotain itseään suurempaa
21.02.2013Sivistystä ja elämänlaatua myös 2013-
27.01.2013Educare necesse est
19.01.2013Joukkueurheilun opetuksia
05.01.2013Blogit toistaiseksi täällä
05.01.2013Omista ja naapurin tuloista (Blogi 5.1.2013)
23.12.2012...ja ihmisillä hyvä tahto (Blogi 23.12.2012)
22.12.2012Rasismiblogi
21.12.2012Työrauha opettajille-blogi
19.12.2012Vaaliblogi
03.12.2012Blogi 3.12.2012
02.12.2012Harrastava Tampere-vaaliblogi
16.10.2012Ennakkoäänestys alkaa
16.10.2012Tapahtumakalenteri jälleen muuttunut
10.10.2012Tapahtumakalenteri päivitetty

Näytä lisää »