Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023

13.11.2023

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Talousarviosta on aiemmin tänään käytetyissä puheenvuoroissa sanottu paljon sellaista, mitä ei ole tarpeen tässä toistaa.

Haluan itse kiittää talousarvioesitystä siitä, että sen taustalla on tiedolla johtaminen, yhteinen tilannekuva, jonka pohjalta haasteita on lähdetty taklaamaan. On kuitenkin jääkiekkokaupunki Tampereellakin tärkeä muistaa, että taklaus ei aina johda joukkueen kannalta positiiviseen lopputulokseen jos se tehdään liian myöhään. Tervehdin siksi ilolla sitä, että hyvinvoinnin edistämisessä, segregaation torjunnassa ja monessa muussa asiassa talousarviossa on varsin proaktiivinen ote.

Mitä tulee lasten ja nuorten hyvinvointiin, on tärkeää että Tampere on näköalojen kaupunki muullakin tavoin kuin kaupunkimme tarjoamien upeiden maisemien puolesta. On hyvä asia että oppilaitoksiin saadaan lisää tukipalveluja ja aikuisia, niiden merkitystä käsitteli juuri esimerkiksi valtuutettu Kostiainen erinomaisessa puheenvuorossaan, kunhan muistetaan että pelkät eurot eivät vielä tue ketään vaan lisäksi tulee löytää niiden avulla osaavat tekijät. Haaste toki koskee merkittävässä määrin myös hyvinvointialuetta ja tulee yhteistyössä ratkaista.

Kotoutuminen on vaikeaa sinne, mikä ei koskaan tule olemaan kotisi. Koulutus- ja työllistymismahdollisuudet ovat tässä suhteessa erityisen tärkeitä. ”Ellet tiedä minne olet menossa, päädyt jonnekin muualle,” tapasi lukion opinto-ohjaajani sanoa. Noiden näköalojen tarjoaminen lapsillemme ja nuorillemme jatkossakin, on myös tulevaisuuden kunnan keskeinen menestystekijä.

Kun puhutaan urheilusta ja liikunnasta, puhutaan monesta eri asiasta. On olemassa viihde- ja bisnesurheilua, huippu-urheilua, kilpaurheilua, kuntourheilua ja harrasteurheilua. Erilaisia liikunnan muotoja on lukemattomia. Kaikilla näillä on oma roolinsa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, joten on ilo huomata, että ne on myös talousarvioesityksessä huomioitu. Samoin liikunnallisen elämäntavan edistäminen ylipäätään.

Varaudumme siihen, että kaupunki kasvaa. Olen joskus sanonut että ei tämä kannas tästä levene, mutta sikäli olin väärässä että päivittäin työpaikan ikkunasta näen, miten Näsinsaari rakentuu viereiseen Nässyyn. Siitä huolimatta fakta on, että sujuvan liikenteen turvaamisessa joukkoliikenteellä on merkittävä rooli. Kuten täälläkin on todettu, on tilanteita joissa yksityisauton käyttäminen on, ellei nyt täysin välttämätön, niin kuitenkin selkeästi paras vaihtoehto. Toimiva ja houkutteleva joukkoliikenne mahdollistaa myös sen, että yksityisautoilu on silloin sujuvaa.

Kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtajana yhdyn täällä esitettyihin kiitoksiin yksimielisestä budjettisovusta. Kun lisäämme politiikan kiinnostavuutta ja rekrytoimme mukaan uusia toimijoita, on hieno esimerkki että politiikka voi olla myös tällaista.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtajana puolestaan kiitän tavasta, jolla lautakuntia osallistettiin erityisesti käyttötalouden menojen suunnitteluun. Esitys on lautakuntamme näkökulmasta mielestäni hyvä, etenkin kun kasvava Vuoreksen alue on nyt saamassa tärkeän nuorisotilan ja kirjastonkin osalta valmistelu etenee. Monia muita yksittäisiä asioita mm. apulaispormestari Helimo jo nostikin esiin omassa puheenvuorossaan.

Totesin edellä, että urheilun ja liikunnan eri muodot ovat kerrannaisvaikutuksineen sekä nykyisyyden että tulevaisuuden kunnan ja kuntalaisten kannalta ratkaisevan tärkeitä. Niin ovat myös kulttuurin.

Kiitos.

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa

Siirry arkistoon »