Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023

01.05.2023

Tervetuloa viettämään Porvarillista vappua Tampereen Hämeenpuistoon.

Kokoonnuimme täällä vuosi sitten ensimmäistä kertaa koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Nyt kokoonnumme ensimmäistä kertaa Suomessa, joka on puolustusliitto NATO:n jäsen. En tiedä kuinka moni uskalsi vuosi sitten tämän ennustaa. Moni sitä kuitenkin jo silloinkin toivoi.

Paljon muutakin on vuoden aikana tapahtunut. Kuukausi sitten käytiin eduskuntavaalit. Kokoomus nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi, mikä tarkoittaa sitä, että kokoomus on nyt ollut perättäisissä vaaleissa suurin sekä eduskuntavaaleissa, aluevaaleissa, EU-vaaleissa että kuntavaaleissa. NATO-lipun veti Brysselissä salkoon kokoomustaustainen presidentti. Kiitos kaikille luottamuksesta sekä työstänne loistavien tulosten eteen. Aurinko paistaa nyt ja se on viime vuosina paistanut kokoomukselle muutenkin.

Kokoomukseen on vaikeina aikoina luotettu ennenkin ja on hienoa, että luottamus on tallella. Sen mukana tulee aina myös vastuu. Asemamme on nyt sellainen, että emme voi syytellä mahdollisista epäonnistumisista muita, äänten tulee konkretisoitua tekoina. Ja siihenhän me pystymme. Yksin emme saa mitään aikaiseksi, mutta luotan myös yhteistyökykyymme.

Hallitusneuvottelut alkavat huomenna. On käyty paljon keskustelua siitä, syntyykö niiden tuloksena porvarihallitus vai oikeistohallitus – jos hallitus ylipäätään syntyy. Olennaista on kuitenkin, että syntyy Suomen hallitus. Ideologia on palannut politiikkaan ja viime aikoina olemme nähneet myös vahvaa blokkiutumista. Jopa polarisaatiota. Haasteet ovat kuitenkin yhteiset ja koskevat koko Suomea.

Politiikka on yhteisten asioiden ajamista ja kamppailua vallasta – toisaalta yhteisen edun tavoittelua, toisaalta oman kannatuksen maksimointia. Kansalaisena toivon, että näinä aikoina mahdollisimman moni puolue priorisoi ensin mainitun verrattuna jälkimmäiseen. Vain siten syntyy vastuullisesti toimiva, kansalaisten etua ajava hallitus.

Meillä Tampereellakin eletään historiallisia aikoja. Pormestarimme Anna-Kaisa Ikonen valittiin loistavalla äänimäärällä kansanedustajaksi, ja pormestari tulee ensimmäistä kertaa vaihtumaan kesken vaalikauden. Kokoomus päätti perjantaina asettaa pormestariehdokkaakseen kokeneen ja yli puoluerajojen arvostetun Kalervo Kummolan. Valinnan suorittaa kahden viikon kuluttua Tampereen kaupunginvaltuusto.

Valtuustokauden puoliväliin kuuluu ilman pormestarivaihdostakin pormestariohjelman puolivälitarkastelu. Sitä tullee osin helpottamaan se, että moni asia on hyvin ja ennen muuta kaupungin talous on laihojen vuosien jälkeen kääntynyt erinomaisen positiiviseen suuntaan. Ennusmerkit näyttävät siltä, että positiivinen tulos tehtäisiin myös tänä vuonna ennen muuta ennusteesta ylittyvien verotulojen ansiosta. Tehtyjen investointien sekä elinvoimaan satsaamisen tulokset nähdään myös euroina.

Takana ovat myös ensimmäiset neljä kuukautta uudenlaisena kuntana. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyivät hyvinvointialueelle ja niiden myötä sekä tehtäviä että verotuloja. Uusi kunta on entistä selkeämmin sivistyskunta. Tampere reagoi kunnan roolin muutoksiin sekä panostaa lapsiinsa ja nuoriinsa jakamalla entisen sivistys- ja kulttuurilautakunnan kahtia koulutuslautakuntaan sekä liikunta- ja kulttuurilautakuntaan. Näiden toiminta alkaa kuukauden kuluttua kesäkuun 1. päivänä.

Tamperelainen kokoomus kampanjoi eduskuntavaaleissa sloganilla Nyt on aika saada Tampere-ilmiö Suomeen. Eduskunta ainakin kokoomuksen puolesta osaltaan myös tamperelaistui, sillä saimme läpi peräti kolme edustajaa, Anna-Kaisa Ikosen lisäksi Sofia Vikmanin ja tämän tilaisuuden juhlapuhujan, Aleksi Jäntin. Aleksin puhe kuullaan klo 11, katosten alla on tarjolla ilmapalloja ja simaa, paikalla on runsaasti kokoomusväkeä jonka kanssa voimme yhdessä viettää tätä kevään juhlaa jonka huipentaa klo 11.30 perinteinen ja vuodesta toiseen odotettu ja toivottu Mieskuoro Laulajien esitys. Sen jälkeen on mahdollisuus siirtyä brunssille Ravintola Astoriin, jossa vapunvietto jatkuu porvarillisen hillityissä merkeissä.

Tervetuloa ja oikein hyvää vappua kaikille! Vappu on työn juhla, mutta on hyvä asia että työtä on. Ja kun teemme oman työmme hyvin, huolehdimme siitä että sitä riittää Suomessa ja Tampereella jatkossakin.

 

01.06.2024Lähtöjuhlapuhe Pispalan koulussa 1.6.2024
30.05.2024Kevätjuhlapuhe Pispalan koulussa 30.5.2024
31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt

Siirry arkistoon »