Kevätjuhlapuhe 1.6.2023

01.06.2023

Hyvät oppilaat, arvoisa opettajakunta, vanhemmat ja muut juhlavieraat,

 

On suuri ilo seisoa täällä tänään ja juhlistaa alakoulumme kevätjuhlaa. Tämä on erityinen hetki meille kaikille, joka symboloi loppua yhdestä lukuvuodesta ja uuden alun alkua. Kevätjuhla tarjoaa meille mahdollisuuden kokoontua yhteen, juhlistaa saavutuksiamme ja kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet meitä matkallamme.

 

Rakkaat oppilaat, olette kaikki tehneet upeaa työtä tänä lukuvuonna. Olette kohdanneet haasteita, oppineet uusia asioita ja kehittäneet taitojanne monilla eri aloilla. Olette osoittaneet sitoutumista, luovuutta ja halua oppia, ja se ansaitsee suuren kiitoksen. Jokainen teistä on ainutlaatuinen ja arvokas osa kouluyhteisöämme, ja olemme ylpeitä siitä, mitä olette saavuttaneet.

 

Haluan myös kiittää opettajiamme ja muuta koulun henkilökuntaa. Te olette tehneet valtavan työn tukemalla ja opastamalla meitä. Olette jakaneet tietoa, innostaneet meitä ja auttaneet meitä kasvamaan niin oppijoina kuin yksilöinäkin. Teidän työnne merkitys on korvaamaton, ja olette ansainneet suuren kiitoksen.

---------------------------------------

Näin alkaa alakoulun rehtorin juhlapuhe, jonka on kirjoittanut tekoäly. Tiedän, koska kokeilin. Seuraavaksi se siirtyisi kiittämään koulutaipaleensa päättäviä kuudesluokkalaisia, mutta en nyt vielä tässä sitä tee – sen aika on lauantaina.

Tekoäly pystyy tuottamaan yleispätevää tekstiä kevätjuhlapuheeseen, koska viime kädessä koulu on koulu. Sen perustehtävä on kaikkialla sama, valtakunnallinen opetussuunnitelma on kaikkialla sama ja sitä velvoittava lainsäädäntö on kaikkialla sama.

Arjessa jokainen koulu on kuitenkin enemmän tai vähemmän omanlaisensa. Millainen yhteisö koulusta muodostuu, miten opetussuunnitelman hienoja ja yleviä tavoitteita toteutetaan, miten jokaisen oppilaan oppimista tuetaan juuri hänelle parhaiten soveltuvalla tavalla? Miten koulu vastaa kunkin aikakauden haasteisiin ja toteuttaa vuosittaisia painopisteitä, kuten vaikkapa lukemisen edistäminen.

Jos näitä asioita toteutetaan vain ylhäältä määrätysti ja koska on pakko, lopputulos harvoin on hyvä. Tekeminen on teennäistä ja päälle liimattua, eikä johda toivottuun tulokseen.

Meillä Pispalassa on ollut ilo ja kunnia todistaa päinvastaista. Pitkäaikainen opettajamme, nykyinen apulaisrehtorimme, tämän kevään myötä eläköityvä Pirjo Palolampi on ollut talossa sellainen pedagogi, kasvattaja ja persoona, jonka viitoittamalla tiellä muidenkin on ollut hyvä kulkea. Samalla kun kiitän Pirjoa omasta, koko työyhteisön ja varmasti niiden satojen muidenkin ihmisten puolesta, joiden elämään Pirjon työllä on ollut suuri vaikutus, toivotan Pirjolle rattoisia eläkepäiviä ja toivon että puhelinnumero jää omani lisäksi myös tulevan apulaisrehtorimme Camilla Uusi-Pietilän puhelimeen, sillä sijaisia tarvitaan ensi vuonnakin.

Kiitokset työstä Pispalan koulun eteen myös meidät jättävälle erityisopettaja Henni Mäkiselle sekä ainakin vuodeksi tältä mäeltä toisiin tehtäviin siirtyvälle Essi Voldille. Yhteisömme on sellainen, millaiseksi sen teemme ja jokaisen panos on siinä ollut merkittävä. Perintönne elää.

-------------------------------------------

Tekoäly jatkaa:

Kevätjuhla on myös aika kiittää vanhempia ja huoltajia. Olette tärkeä tukiverkosto oppilaillemme, ja ilman teidän tukeanne heidän menestyksensä ei olisi mahdollista. Kiitämme teitä siitä, että olette olleet mukana tukemassa ja kannustamassa lapsianne heidän koulutaipaleellaan.

Rakkaat oppilaat, muistakaa myös pitää huolta toisistanne. Olemme täällä koulussa osa suurempaa yhteisöä, ja meidän tehtävämme on tukea toisiamme ja luoda positiivinen oppimisilmapiiri. Olkaa ystävällisiä, kuunnelkaa toisianne ja olkaa valmiita auttamaan aina kun tarvitaan. Pienillä teoilla voimme tehdä suuria eroja toistemme elämässä.

------------------------------------------

Ei tuohonkaan lisättävää ole. Tämä koskee myös niitä eri luokka-asteiden oppilaita, jotka kesän aikana siirtyvät Pispalasta muualle. Hyvää jatkoa teille, pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne, älkääkä kokonaan unohtako Pispalaakaan. Se tuossa yllättää, että tekoäly unohtaa kaikki muut kouluyhteisön jäsenet – ehkä muilla kouluilla ei ole niin laadukasta oppilashuollon henkilöstöä, ohjaajia, vahtimestaria, emäntää tai siivoojia kuin meillä. Mutta kuten monesti olen tältä samalta paikalta todennut, jokaisen työ vaikuttaa siihen, millaiset olosuhteet muilla on työtään tehdä. Kiitos teille, olette tehneet työtä Pispalan koulun hyvinvoinnin eteen koko sydämellänne.

---------------------------------------

Miten tekoälyn laatima puhe päättyisi? Näin:

Lopuksi haluan onnitella teitä kaikkia vielä kerran tästä lukuvuodesta. Olette osoittaneet, että kykenette saavuttamaan suuria asioita. Jatkakaa innokkaasti oppimista ja unelmienne tavoittelua. Uskon vahvasti, että teillä on edessänne loistava tulevaisuus.

----------------------------------------------

Tässä kohtaa varaan kuitenkin itselleni viimeisen sanan ja toivoisin että olisimme toisiamme kohtaan hieman armeliaampia kuin tekoäly. Aina ei tarvitse saavuttaa suuria asioita, ihan tavalliset asiat riittävät. Unelmia on hyvä tavoitella, mutta samalla tottua siihen, että joskus kohtaamme myös pettymyksiä. Tästäkin puheesta moni oppilas toivoi lyhyttä, mutta kaikki toiveet eivät aina toteudu.

Ja mitä siihen loistavaan tulevaisuuteen tulee, niin päätän puheeni siteeraamalla Pispalan omaa, tuollakin lavalla juuri syyskuun alussa esiintynyttä Mikko Alataloa, joka vuonna 1980 sanoitti Maarit Hurmerinnalle kappaleen nimeltä Hymypoika:

 "Sä maailmaa paranna, mut muista että ihmiselämään riittää kun selviydytään"

Me selviydyimme ja siksi olemme tänään täällä. Lämpimästi tervetuloa.

Kiitos tästä lukuvuodesta, tunnelmallista kevätjuhlaa ja aurinkoista kesää kaikille!

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa

Siirry arkistoon »