Miks just sää voisit äänestää mua

05.06.2021

Hei juuri Sinä,

Kuntavaalien 2021 ennakkoäänestystä on jäljellä kolme täyttä päivää. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta, jolloin voit vielä vallan hyvin äänestää, mutta vain ennakkoon määrätyssä äänestyspaikassasi. Ennakkoon äänensä voi antaa missä vain, tarvitset ainoastaan henkilöllisyystodistuksen.

Olen ehdolla Tampereella ehdokasnumerolla 330. Puolueeni on kokoomus, jonka listalla en ole minään sitoutumattomana ehdokkaana, vaan päinvastoin hyvinkin sitoutuneena. Kokoomus on poliittinen kotini ja syyt siihen käyvät ilmi esimerkiksi puolueen valtakunnallisesta kuntavaaliohjelmasta täällä ja Tampereen aluejärjestön vaaliohjelmasta täällä. Jälkimmäistä ohjelmaa olen ollut aktiivisesti mukana kirjoittamassa.

Kokoomuksen tavoitteista ja toiminnasta puhutaan paljon. Myös paljon sellaista, mikä ei pidä paikkaansa tai perustuu aikansa eläneisiin stereotypioihin. Sen, mitä asioita ajamme ja millaisin keinoin, löydät vaaliohjelmasta tai kysymällä.

Toisinaan kuulen myös sitä, että äänestäjä voisi äänestää minua, mutta ei voi äänestää kokoomusta. Tätä en ymmärrä, kokoomus on perinteisesti ollut yksi Tampereen valtapuolueista ja gallupit lupaavat sille hyvää tulosta nytkin. Eikö silloin olisi entistä tärkeämpää vaikuttaa siihen, ketkä kokoomuksen valtuustoryhmässä asioista päättämässä ovat?

Miksi se voisin olla vaikka minä?

1)     Minulla on kokemusta. Olen toiminut kahdeksan ja puoli vuotta varavaltuutettuna, joista seitsemän vuotta myös valtuustoryhmän jäsenenä. Ensimmäisenä varavaltuutettuna vuonna 2017 olin paikalla käytännössä kaikissa kokouksissa. Olen toiminut sosiaali- ja terveyslautakunnassa, asumis- ja kiinteistölautakunnassa, sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnassa, osaamis- ja elinkeinopalveluiden lautakunnassa (myöhempi elinvoima- ja osaamislautakunta) sekä kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa. Kuntapolitiikan kaikki osa-alueet ovat tulleet tutuiksi, vain yhdyskuntalautakunnan jäsen en ole koskaan ollut, mutta YLA:n asioitakin tulee paljon esille niissä toimielimissä, joissa olen ollut. Esimerkiksi aluejärjestön työvaliokunnassa. En ole mikään yhden tempun hevonen.

2)     Tiedän, miten asioista päätetään. Toimin oman paikallisyhdistykseni puheenjohtajana, toimin kolme vuotta aluejärjestön hallituksessa ja työvaliokunnassa sekä nyt puoluevaltuuston varajäsenenä. Uuden puheenjohtajan, kansanedustaja Heikki Autton kaudella myös varajäsenet on otettu aktiivisesti mukaan toimintaan. Kun asioita tulee eteen, tiedän kuka niistä tietää minua enemmän ja kuka niihin voisi vaikuttaa minuakin enemmän. Siten asioita pystyy edistämään. Tiedolla johtaen ja vahvaa mutuilua välttäen.

3)     Minulla on yhteistyökykyä. Kykenen toimimaan rakentavasti sekä oman ryhmän sisällä että ryhmien  välillä. Näissä vaaleissa muodostamme jopa tiimin nimeltä Rajattoman yhdessä vihreiden Sonja Harmaalan ja demareiden Ilkka Porttikiven kanssa missionamme keskinäisen kunnioituksen ja arvostavan keskustelun edistäminen. Mitä enemmän valtuustossa on yhteistyökykyisiä valtuutettuja ja ryhmiä, sen paremmin asioita voidaan edistää. Omia äänestäjiä on tärkeä kuunnella, mutta kohta 250.000 asukkaan Tampere on koti muillekin, kuin ehdokkaan omalle viiteryhmälle.

4)     Katson tulevaisuuteen. Valtuustossa ja lautakunnissa harvoin tehdään päätöksiä, jotka alkavat vaikuttaa tänään. Akuuttejakin tilanteita joskus tulee eteen, mutta iso osa päätöksistä on sellaisia, joiden vaikutukset nähdään kuukausien, vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä. Ainakin ne vaikuttavat vielä silloinkin. Kestävällä tavalla kasvavaa Tamperetta ei rakenneta ainoastaan meille itsellemme, vaan myös tuleville polville.

5)     Olen osallistunut minulle hyvin rakkaan Tampereen rakentamiseen monin tavoin. Siviilipuolellakin on tullut työskenneltyä Tampereella alakouluissa, yläkouluissa ja lukioissa opettajana, apulaisrehtorina ja rehtorina. Koulut ovat sijainneet Pispalasta Juhannuskylän kautta Hervantaan. Urheilun ja kulttuurin saralla on tullut vaikutetta kentällä, katsomossa ja kabineteissa. Kokemusta on sekä yrityksen että yhdistysten hallitustyöskentelystä. Elinpiirissä on ihmisiä paljasjalkaisista tamperelaisista melko tuoreisiin maahanmuuttajiin. 

6)     Palveluiden tuottamisen lisäksi minua kiinnostaa, miten ne rahoitetaan. Se, miten kaupungin elinvoima turvataan. Nyt ja tulevaisuudessa. Lasten ja nuorten asia on lähellä sydäntäni ja siihen kuuluu palveluiden tämänhetkisen tilan lisäksi myös se, millaisen kaupungin heille perinnöksi jätämme.

Puhekonetta minusta ei saa. En näe tehokkaana päätöksentekotapana sitä, että 67 valtuutettua tai toistakymmentä lautakunnan jäsentä kommentoi joka asiaa, osa vielä moneen kertaan. Käytän puheenvuoroja silloin, kun minulla on asiaan uusi kulma tai argumentti, kannattamani näkemys on jäämässä keskustelussa liian vähälle huomiolle, joku tärkeä puheenvuoro ansaitsee komppausta tai minulla on asiaan kysymys, jonka vastaus ei suoraan käy ilmi esittelyaineistosta.

Valtuustoaloitteiden tehtailijaa minusta ei myöskään saa. Edistän hyviä aloitteita ja lähden sellaisiin mukaan, mutta aloitteisiin vastaaminen on virkatyötä, jota viranhaltijat ilman erillistä korvausta tekevät, eli käyttävät siihen työaikaansa. Ja sitä työaikaa tarvitaan pääsääntöisesti aivan muuhun kuin poliitikkojen näkyvyyden edistämiseen.

Näkyvintä kampanjaa en ole tehnyt. Olen käyttänyt tuplasti sen, minkä aiemmin, mutta kokonaan omarahoitteisen kampanjani kokonaishinta jää alle 2.000 euron. Enempää en aio tulevia perikunnan rahoja itseni mainostamiseen tai valtuustopaikan ostamiseen käyttää. Olen myös rajoittanut kontakteja näissä vaaleissa, koska näin on ohjeistettu tekemään. En näe, että joku äänestäisi minua koska kuvani kököttää tuolla tien laidassa jonkun kepin nokassa, mieluummin jätän fyysisten mainosten ja materiaalien tuottamisen mahdollisimman vähään. Mutta olen kiitollinen kaikista kysymyksistä ja muista yhteydenotoista ja vastaan niistä jokaiseen.

En edusta kokoomuksen sitä tai tätä siipeä, en pidä identiteettipolitiikasta ja näen, että samaan puolueeseen mahtuu vallan hyvin ihmisiä, jotka ovat yksittäisistä kysymyksistä eri mieltä. Niin tulee mahtua tulevaan valtakoalitioonkin. Ja yhteiskunnassa olisi muutenkin korkea aika ruveta taas kunnioittamaan myös niitä ihmisiä, jotka eivät ole joka asiasta kanssasi samaa mieltä.

Ehdokasesittelyni ja yhteenvetoa vaaliteemoistani löydät toisaalta täällä kotisivuillani, esimerkiksi täältä.

Kiitän sinua, jos jaksoit lukea tämän tekstin ja siitä, jos harkitset äänestäväsi Tampereella näissä vaaleissa ehdokasta 330. Parhaani ainakin eteesi tekisin.

Soittele 0500730831, laita viestiä iperantanen.ehdolla@gmail.com tai nykäise hihasta kun kohdataan. Mielelläni keskustelen kanssasi – ei pelkästään omista näkemyksistäni vaan myös kuullakseni miten sinun mielestäsi Tamperetta tulisi kehittää.

Tampereella kesäkuun 5. päivänä 2021

Ipe

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa

Siirry arkistoon »