Luottamushenkilö-Ipen vuosi 2021

23.12.2021

Politiikan vuosi 2021 alkaa olla osaltani takana ja on yhteenvedon aika.

Paljon sellaista tuli eteen, jota en toden totta vuosi sitten osannut odottaa. Itse asiassa vuosi sitten perinteistä vuosikatsaustani kirjoittaessani odotukset siitä, mitä vuosi tuo tullessaan olivat huomattavan pessimistiset. Puolueen kannatus laahasi sekä valtakunnallisesti että Tampereella pääministeripuolue SDP:n jäljessä, enkä aistinut ympärilläni muutenkaan suurta poliittista nostetta. 

Toisin kävi. Sain vaaleissa 338 ääntä ja vaalipäivän loppukiri nosti minut toiseksi varavaltuutetuksi ja valtuustoryhmän jäseneksi. Sain toivomani lautakuntapaikan elinvoima- ja osaamislautakunnasta, minkä lisäksi jatkan sosiaali- ja terveyslautakunnassa, mutta nyt varajäsenenä. Elinvoima- ja osaamislautakunnan toiminta-alue on periaatteessa jaettavassa kahteen, koulutukseen ja bisnekseen. Kokouksissa käsitellään voittopuolisesti toisen asteen koulutukseen, työllisyyspalveluihin sekä elinkeinopolitiikkaan liittyviä asioita. Olen pyrkinyt jokaisen (viimeistä lukuunottamatta) kokouksen jälkeen lyhyesti referoimaan käsitellyt asiat ja tehdyt päätökset FB-sivullani Luottamushenkilö Ilpo Rantanen.

Kuntavaalien ääntenlaskennan loppuratkaisu oli kuin parhaasta poliittisesta draamasarjasta, jos kukaan osaisi tällaista edes käsikirjoittaa. Kun perinteisesti vaaliliitossa kanssamme olleen RKP:n äänet laskettiin mukaan, listamme oli lopulta suurin 15 äänen erolla. Ratkaisevat äänet toi muutama viikko ennen vaalipäivää edesmennyt Peter Löfberg, joka sai vielä varsinaisena vaalipäivänäkin 45 ääntä. Yli puoluerajojen arvostetulle, merkittävän elämäntyön Tampereen kunnallispolitiikassa tehneelle Peterille ei olisi voinut parempaa kiitosta toivoa.

Peter oli hieno mies, joka suhtautui jo 10 vuotta sitten tavatessamme ensimmäisen kauden varavaltuutettuun kunnioittavasti ja oli aina valmis auttamaan kun apua tarvittiin. Ja nopeasti huomasin että kun Peter puhuu, kannattaa höristää korvia ja kuunnella. Kevyet mullat. Sekä omasta että pormestaripuolue kokoomuksen puolesta.

Sain olla pienellä panoksella mukana kirjoittamassa ja kommentoimassa Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmaa ja varavaltuutettuna + lautakunnan jäsenenä myös uutta kaupunkistrategiaa. Samalla kun olen kuntalaisena saanut seurata aiempien toteutumista. Ratikka kulkee, areena on valmis ja auki, kaupunki on Suomen vetovoimaisin ja säilyttänyt kehittävän otteen myös vaikeina aikoina. Vastaavasti kolikon kääntöpuolella on arjen haasteita, joita ei ole kyetty ratkaisemaan.

Itse nostan listan kärkeen mielenterveys- ja päihdeasiat, erityisesti nuorten osalta. Päätöksenteko menee hyvinvointialueelle, seuraukset jäävät Tampereelle. Uudet päättäjät ovat tässäkin suhteessa isojen haasteiden edessä ja on erittäin tärkeää, että aluevaltuustoihin valitaan mahdollisimman osaavaa porukkaa. Kuten tietysti muutenkin - nyt luodaan uutta ja joko onnistutaan luomaan toimivat rakenteet ja käytännöt vuosiksi eteenpäin tai ei onnistuta. Äänelläsi on väliä.

Puoluevaltuuston varajäseneksi minut valittiin jo syksyn 2020 puoluekokouksessa Porissa, mutta varsinainen työ alkoi tänä vuonna. Sen kruununa oli lokakuun lopussa Helsingissä pidetty livekokous, jossa vallitsi niin hieno henki ja keskustelu oli niin antoisaa, että puolueen puheenjohtajakin muisteli sitä vielä viikkoja myöhemmin Tampereen Ratinassa tavatessamme. Puoluevaltuuston uusi puheenjohtaja Heikki Autto on tehnyt hienoa työtä kaikkien osallistamisessa ja siinä että toiminta on pysynyt aktiivisena koronatilanteesta riippumatta ja vaalien välilläkin. On ollut ilo olla mukana. Ja tietenkin erittäin opettavaista.

Suurin yllätys tuli kuitenkin kesällä, kun allekirjoittanutta ensimmäisen kerran kysyttiin ehdolle aluejärjestön, eli tamperelaisten paikallisyhdistysten kattojärjestön, puheenjohtajaksi tehtävässä huipputason duunia tehneen Jouni Markkasen erittäin isoihin saappaisiin. Moninaisten vaiheiden jälkeen syyskokous lopulta valitsi minut tehtävään yksimielisesti. 

Liikkuvaan junaan hypätään, sillä aluevaalit odottavat vuodenvaihteen jälkeen jo kolmen viikon päässä. Sen jälkeen on tulossa vaaleja vaalien perään, seurakuntavaalit, eduskuntavaalit, presidentinvaalit ja taas 2025 seuraavat kuntavaalit. Niissä aluejärjestön rooli on kaikkein keskeisin. 

Olen vakuuttunut, että onnistun tehtävässä, mikäli järjestö on enemmän auto jota ohjata kuin kivireki, jota vetää perässä. Tämä ei toki aina välttämättä ihan sataprosenttisesti toteudu, mutta ainakin on hienoa ryhmää mukana rekeä tarvittaessa kiskomassa, kunnallissihteeri Neea Loimuvirta ja varapuheenjohtaja Hanna Kallio-Kokko etunenässä. Hallitus ja työvaliokunta niin ikään.

Pyynikin kokoomuksen puheenjohtajana aloittaa tilallani Katja Karintaus, eli win-win mennään sielläkin.

Perinteisenä luottamustehtävänä olen toiminut kutsuntalautakunnan jäsenenä, jota pidän suuressa arvossa. Pieni panos isänmaalle, suuri hyöty itselle. Merkittävä näköalapaikka nuorten elämään ja kuulumisiin. Olen myös toiminut Länsi- ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen neuvottelukunnan jäsenenä. Tai olisin, jos neuvottelukunta olisi kokoontunut kertaakaan.

Koronapandemia asettaa omat rajoitteensa toiminnalle myös tulevana vuonna, ainakin sen alkukuukausina. Pidän tärkeänä terveysturvallisuuden kannalta vastuullista toimintaa kaikessa poliittisessa toiminnassa, myös aluevaalien järjestämisessä. Kaikkein eniten toivon kuitenkin proaktiivista tiedolla johtamista sekä selkeää vastuunjakoa hallituksen, aluehallinnon ja paikallistason kesken. Entisenä urheiluvalmentajana tiedän, että se joka reagoi, on useimmiten jo myöhässä. Se joka toimii ensin, on vahvoilla. Toivon myös että päätöksissä nähtäisiin seuraavaa gallupia, lööppiä tai lehden kantta kauemmas - viimeistään historia on aina kiittänyt niitä jotka ovat uskaltaneet tehdä ikäviäkin päätöksiä ja tuoda synkempiäkin viestejä silloin kun niiden paikka on ja kansakunnan etu on vaatinut. 

Kiitän kaikkia joiden kanssa olen saanut kuluneen vuoden aikana tehdä yhteistyötä, se on perinteiseen tapaan ollut yli puoluerajojen sujuvaa ja antoisaa. Toivotan kaikille rauhaisaa joulunaikaa ja menestystä uuteen vuoteen sekä ennen kaikkea terveyttä teille ja läheisilleni.

Kiitän äänestäjiäni, joiden ansiosta poliittinen urani otti tänä vuonna uuden harppauksen ja päädyin yhä vastuullisempiin tehtäviin. Yritän olla niiden arvoinen.

05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa
03.03.2022Ihmiselämään riittää kun selviydytään
18.01.2022Arvostusta sinulle, aluevaaliehdokas
11.01.2022Aluevaaleissa todellakin kannattaa äänestää
30.12.2021Vuosikatsaus MMXXI
23.12.2021Luottamushenkilö-Ipen vuosi 2021
28.11.2021Marjo Pennonen: Parempaa saatte hakea (Kirjokansi 2021)
26.11.2021Kiitos, Hakametsä
20.10.2021HBA on pelaajakehitykselle lisäarvo - ei synonyymi. Onhan?

Siirry arkistoon »