Aluevaaleissa todellakin kannattaa äänestää

11.01.2022

Historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona 12.1.2022. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

Vaalien ympärillä ei toistaiseksi ole koettu valtaisaa huumaa. Uudistuksen mielekkyys on voitu perustellusti kyseenalaistaa, samoin vaalien ajankohta pandemian keskellä tartuntakäyrien osoittaessa koilliseen. Jälkimmäisen osalta kannattaneekin harkita ennakkoäänestyksen hyödyntämistä. Paljon kuulee myös, että kansalaiset eivät täysin ole perillä, mistä nyt päätetään. Asiaa ei auta se, että jotkut puolueet ja ehdokkaat varsin surutta ujuttavat vaalimainoksiinsa teemoja, joiden kanssa aluevaltuustoilla ei tule olemaan minkäänlaista tekemistä.

Kritiikkiä on kuulunut myös siitä, että jotkut ehdokkaat toimivat jo nyt ministereinä, kansanedustajina ja kunnanvaltuutettuina. Ovatko he todella niin korvaamattomia, että aluevaltuustokaan ei tulisi toimeen ilman heitä? Tulevat hyvinvointialueet ovat täysin riippuvaisia valtion rahoituksesta, onko oikein että samat toimijat ovat ministereinä ja kansanedustajina päättämässä jakamassa rahaa, jota hyvinvointialue käyttää? Tästäkään ei varsinaisesti tarvitse tehdä ongelmaa, vaaleissa on täysi vapaus äänestää mieleisiään ehdokkaita ja olla äänestämättä niitä, jotka eivät äänestäjän kriteereitä täytä.

Uudistus nyt kuitenkin runnottiin eduskunnassa pikavauhtia läpi ja sille ei tällä erää mitään voi. Tilanteeseen on sopeuduttava ja pyrittävä kääntämään se voitoksi tai ainakin minimoimaan vahingot. Nyt on kuitenkin tehty vasta hallinnollinen uudistus eikä lähtökohtaisesti ole kokonaan väärä ajatus, että sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan jatkossa yksittäistä kuntaa (toivottavasti) vahvemman yksikön toimesta. Aluevaltuustoilla on suuri valta siinä, miten uudistus alueella toteutetaan ja palvelut järjestetään.

Pirkanmaalla hyvinvointialue käyttää vuosittain veronmaksajien rahaa yli 2 miljardia euroa. Valtakunnallisesti alueiden menot ovat yli 20 miljardia. Sinun aiemmista kuntaveroäyreistäsi kaksi kolmasosaa lähtee hyvinvointialueelle. Alueille siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Mukana menevät esimerkiksi opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut. Kuntien työntekijät, joiden työtehtävistä yli puolet on sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen tukitehtäviä, siirtyvät hyvinvointialueelle. Koko sairaanhoitopiirin lisäksi. Kiinteistöt ja niiden koneet, laitteet ja muu kalustus ovat vielä oma lukunsa. Kyseessä on massiivinen liikkeenluovutus ja koko oman elinaikani isoin hallinnollinen uudistus.

Riippumatta siitä, ovatko aluevaalit kuinka mediaseksikäs tapahtuma kokoomuksen yhtä pieleen mennyttä mainosta lukuunottamatta, ainakin itse koen erittäin tärkeäksi vaikuttaa siihen, kuka noista miljardeista päättää. Kuka on päättämässä siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi Pirkanmaalla järjestetään, sillä ne nyt kuitenkin ovat koulutuksen ja infran ohella niitä keskeisimpiä palveluja, joita ihminen tarvitsee - kenties jopa kaikkein keskeisimpiä. Tuo asia ratkaistaan nyt, sillä nyt luodaan rakenteita vuosikymmeniksi eteenpäin. Asiantuntemus ja laaja-alainen näkemys korostuvat.

Itse painotan ehdokkaan valinnassa ainakin seuraavia asioita:

- Mitä ehdokas tietää sote-sektorin toiminnasta?

- Onko ehdokkaalla kiinnostusta ja kompetenssia sekä sosiaali- että terveyspalveluiden järjestämiseen? (Koen että ensinmainittu liian usein unohtuu.)

- Esittääkö ehdokas vain tavoitteita, vai myös keinoja? (Kaikkea hyvää ja kaunista voi luvata kuka vain, tosiasia on että valtion talous on jo nyt raskaasti alijäämäinen ja uusia menoja ei tule hyväksyä ellei jostain säästetä vähintään vastaavaa summaa. Naapurisi verotuksen korottaminen ei ole ratkaisu.)

- Miten ehdokas toteuttaisi palvelut samaan aikaan sekä laadukkaasti että kustannustehokkaasti? (Itse porvarillisesti ajattelevana markkinaliberaalina kannatan ilman muuta esimerkiksi monituottajamallia ja laajaa palvelusetelin käyttöä. Vastustan maakuntaveroa jyrkästi.)

- Miten ehdokas hyödyntäisi digitalisaatiota ja teknologiaa sekä korona-ajan oppeja tulevaisuuden palvelutuotannossa? Miten näiden avulla voitaisiin vahvistaa esimerkiksi palveluiden integraatiota?

- Miten ehdokas huolehtisi siitä, että sote-sektorilla turvataan riittävä henkilökunta jatkossakin?

Luvata voi kuka tahansa mitä tahansa. Jokaisen kansalaisen kannalta parhaat mahdolliset palvelut ovatkin varmasti yhteinen tavoite yli puoluerajojen, ei kukaan niitä vastusta.

Sen sijaan puolueiden ja ehdokkaiden välillä on poikkeuksellisen huomattavia eroja siinä, miten nuo palvelut oikeasti kansalaisille järjestetään ja niiden rahoitus turvataan. Siksi näissä vaaleissa kannattaa todellakin äänestää.

Kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtajana en tietenkään voi liputtaa kenenkään yksittäisen ehdokkaan puolesta. Valinta olisikin vaikea, sillä hyviä ehdokkaita on todella paljon. Kovan listan saimme kasaan, josta kiitos kaikille asiaan myötävaikuttaneille jo nyt. Mielelläni annan kuitenkin äänestyssuosituksia. Lähetä minulle lista kriteereistäsi iperantanen@gmail.com niin saat paluupostissa listan nimiä, joihin ainakin kannattaa tutustua. Vastaan myös mielelläni muihin näihin vaaleihin liittyviin kysymyksiin.

Tamperelaisen kokoomuksen kaikki ehdokkaat löytyvät täältä: http://www.tamperelainenkokoomus.fi/aluevaalit-2022/

Pirkanmaan kaikki kokoomusehdokkaat puolestaan löytyvät täältä:

https://www.pirkanmaankokoomus.fi/uutiset/2021/12/14/aluevaalit/

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa

Siirry arkistoon »