Kiitos mainoksestasi, eduskuntavaaliehdokas

21.02.2019

Puolueet ovat jälleen onnistuneet keräämään kevään eduskuntavaaleihin varsin laajat ja kattavat ehdokaslistat. Se on hyvä asia. Hatunnosto kaikille, jotka ovat halunneet mukaan lähteä. Politiikka on raskasta ja harvoin kovin helppoa. Tuskin koskaan kovin palkitsevaakaan.

Vaalien lähestyessä sosiaalisen median feedeihini tipahtelee tasaiseen tahtiin maksettua mainontaa ehdokkailta ja heidän taustatiimeiltään.

Sekin on hyvä se. Niiden perusteella ainakin tiedän, ketä en äänestä.

Jotta ehdokkaat voivat jatkossakin helpottaa allekirjoittaneen äänestyspäätöstä, ajattelin listata tähän ehdokastyypit, jotka lähtevät saman tien ignore-tilaan:

 

1. ”Kaikel’ viisii on maailma vinossa” -henkisten linkkien forwardoijat

Osaat sitten käyttää somessa jaa-toimintoa. Mahtavaa. Pätevöittääkö se mielestäsi kansanedustajaksi? Olisiko vaikka yhtään ratkaisuehdotusta kyseisiin ongelmiin?

 

2. Poliitikkojen kyseenalaisten lausahdusten jakajat tai asiallistenkin lausuntojen tahalliset väärinymmärtäjät

Kuten edellä. Ei sinulla yhtään omaa ajatusta olisi?

 

3. ”Kaikki on huonosti, mutta minä tulen ja korjaan kaiken” -tyypit

Jep. Eräs herra DT tuolla rapakon takana muuten sanoi samaa.

Olisiko muutenkin niin että:

-       Suomi on useilla mittareilla maailman vähiten epäonnistunut valtio, eli ei ole.

-       Siellä on vuosia ollut asioista päättämässä ihan kokeneita ja osaaviakin heppuja. Ihanko oikeasti meinaat että nyt vasta tulee kaveri joka tietää ja osaa kaiken?

-       Sinä et korjaa yksin yhtään mitään, vaan tarvitset juuri niiden edellä mainittujen kollegojesi apua saadaksesi läpi ensimmäistäkään asiaa.

 

4. ”Vahvalla mutulla” -tyypit

"Tiedolla johtaminen my ass. Puhutaan ihan mistä tahansa peruskoulun opetussuunnitelmasta maahanmuuttoon, tasa-arvokysymyksiin tai ilmastopolitiikkaan, minun ja kahden parhaan kaverini kokemus ja mielipiteet voittavat minkä tahansa asiantuntijuuteen perustuvan tutkitun tiedon." En usko.

P.S. Siitä että vedät tiedon sijaan mutulla, kertoo parhaiten se, miten yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin tarjoat. Ja erityisen vahvoja linjauksia heität asioihin, joiden kanssa sinulla ei ole työ- tai koulutushistoriassasi ollut mitään tekemistä koskaan.

 

5. ”Lisää rahaa sinne ja tänne” -tyypit

Kiva. Varmaan olisi tarvetta. Kertoisitko kuitenkin, mistä se raha oikeasti otetaan ja millaisia vaikutuksia kyseisillä toimenpiteillä ihan oikeasti olisi minnekin? Mielikuvitusrahaa ei tässä nyt lasketa, eikä tulevilta sukupolvilta varasteta. Kestävää kehitystä on sekin, että heille jätetään paitsi asuinkelpoinen planeetta, myös jonkinlaiset mahdollisuudet selviytyä siellä.

 

6. Yhden tempun hevoset

Eduskunta säätää lakeja. Niitä on vuosittain satoja. Useat asiat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, jossa kaikki enemmän tai vähemmän liittyy kaikkeen. Arvostaisin jos sinulla olisi jotain sanottavaa jostain muustakin kuin tästä yhdestä, usein kokonaisuuden kannalta marginaalisesta asiasta.

 

7. ”Minä ja minun viiteryhmäni yksin” -tyypit

Ihan ymmärrettävää että ajat niiden asiaa, jotka sinut eduskuntaan ovat valinneet. Sitähän he ovat sinut sinne valinneet tekemään. Olisi kuitenkin ihan kiva aina välillä muistaa että täällä on yli viisi miljoonaa muutakin. Sen, että sillä yksityisautolla pääsee suunnilleen liikkeen tuulikaappiin sisään ja sen, ettei sillä saa ajaa ollenkaan, välilläkin on jotain. Ja yhteiskunta harvoin voi kovin hyvin, jos siinä vain yksi väestöryhmä voi hyvin. Eivätkä ne muutkaan ihmiset välttämättä kuitenkaan ole ihan idiootteja.

 

8. Trollit

Olen sen verran vanha, että muistan ajan jolloin isänmaallisuus tarkoitti sitä, että isänmaata puolustetaan vieraan vallan hyökkäyksiä vastaan. Jotkut toki silloinkin liittyivät samaan rintamaan, yleensä saadakseen etuja ja hyötyä itselleen, mutta kovin arvostettavaa ei heidän toimintansa ole jälkipolvien silmissä ollut silloinkaan.

 

Mitä siis ehdokkaalta toivon?

Lista on hyvin lyhyt ja yksinkertainen:

1) ratkaisukeskeisyyttä

2) laajaa asiantuntemusta ja kokonaisnäkemystä

3) tosiasioiden tunnustamista

4) yhteistyökykyä

5) paloa yhteisten asioiden hoitamiseen

 

Onneksi tiedän sellaisiakin ehdokkaita olevan. Vajaat kaksi kuukautta aikaa valita heistä sopivin.

Menestystä vaalityöhön!

11.08.2019Rammstein (ei herkimmille)
11.08.2019Lähtisitkö kanssani kahville, herra Halme?
21.07.2019Virta vie - ei minnekään (Olavi Virta -musikaali Suomen Kesäteatterissa 21.7.2019)
01.06.2019Halutaan ostaa työminä
31.05.2019Kiitos sijaiset 2018-19
13.04.2019Miksi minä äänestän huomenna Kokoomusta?
05.04.2019Turvallista politiikkaa
21.02.2019Kiitos mainoksestasi, eduskuntavaaliehdokas
12.02.2019Teksti, jota ei koskaan pitänyt kirjoittaa
01.01.2019Pihapelipäivä

Siirry arkistoon »